Bursa Hakkında Birçok Şey


Ülkemizdeki önemli illerden bir tanesi olan Bursa gezilip görülecek yerler ve tadılacak lezzetlerle doludur. Bu nedenle de her sene çok sayıda gezgini misafir etmektedir. Biz de bu yazıda size Bursa’yı biraz daha yakından tanıtmaya çalışacağız. Belki birçoğunuz bu güzel şehri çoktan gördü ama yine de bu yazının ilginizi çekeceğini düşünüyoruz. Henüz Bursa’yı ziyaret etmeyenler için ise oldukça faydalı bir yazı olabilir. Öyleyse lafı daha fazla uzatmayalım…

Gezilecek Yerler

Bursa’nın hem merkezi hem de geri kalanı gezilip görülecek yerlerle doludur. Elimizden geldiğince bunların büyük bir kısmı hakkında kısa kısa da olsa bilgi vereceğiz ve bu yazının sonunda belki de en kısa zamanda Bursa’ya bir seyahat planlayacaksınız.

Ulu Camii

Bursa’ya gelenlerin ziyaret edebilecekleri yerlerin başında Ulu Camii gelmektedir. 1399 senesinde inşası tamamlandığı düşünülen bu camii Atatürk Caddesi üzerinde yer almaktadır. Şehrin sembollerinden bir tanesi olan Ulu Camii mimar Ali Neccar’a yaptırılmıştır.

Koza Han

Şehrin bir diğer sembolü olan Koza Han Bursa’ya gelenlerin ziyaret ettikleri noktaların başında yer almaktadır. Koza Han’a gelenler bu tarih kokan ortamda çayını ya da kahvesini yudumlayabilmekte, ardından buradaki dükkanlardan hem kendilerine hem sevdiklerine ipekten yapılmış fular, eşarp gibi ürünler satın alabilmektedir. Bu dükkanlarda ağrılıklı olarak ipek ürünler yer almakla birlikte, daha farklı ürünler de mevcuttur. Koza Han sadece turistlerin değil aynı zamanda Bursa halkının da uğrak noktalarındandır.

Atatürk Kent Ormanı

Şehrin karmaşasından uzak birkaç saat geçirmek isteyenlerin tercih edebileceği Atatürk Kent Ormanı piknik alanlarına, bisiklet ve yürüyüş yoluna ev sahipliği yapmaktadır. 

Yeşil Türbe

Sultan Mehmet Çelebi tarafından yaptırılan türbenin ismi her ne kadar Yeşil Türbe olsa da muhteşem bir turkuaz rengindedir. Türbede İznik çiniciliğinin çok güzel örnekleri bulunmaktadır.

Tophane

Tophane semti de ziyaret edilebilecek yerlerdendir. Buraya gelenler Bursa manzarasının tadına varabilir ve Saat Kulesi, Osman Gazi Türbesi, Orhangazi Türbesi, Saltanat Kapısı gibi önemli yerleri görebilirler.

Muradiye Külliyesi

Muradiye Külliyesi Sultan 2.Murat tarafından yaptırılmış olup şehrin önemli dini yapıları arasında yer almaktadır. Külliye; hamam, camii, medrese, imaret ve türbelerden oluşmaktadır.

Irgandı Köprüsü

Dünyadaki 4 arastalı köprüden bir tanesi olan Irgandı Köprüsü şehrin önemli yapılarındandır ve içerisinde el sanatları dükkanları yer almaktadır.

Müzeler

Bursa müzeler bakımından da zengin şehirlerimiz arasındadır. Bunlardan bazıları Arkeoloji Müzesi, Kent Müzesi, Atatürk Köşkü Müzesi, Osmanlı Evi Müzesi ve Mudanya Mütareke Evi Müzesi’dir.

Cumalıkızık

cumalıkızık

Özellikle son yıllarda ünü daha da artan Cumalıkızık hem yerli hem de yabancı turistlerin akınına uğrayan yerlerden bir tanesidir. Bahar ve yaz döneminde oldukça kalabalık olan köy rengarenk evlere, arnavut kaldırımlı sokaklara, köy ürünlerinin ve hediyelik eşyaların satıldığı tezgahlara, kahvaltı edilebilecek mekanlara ev sahipliği yapmaktadır.

Gölyazı

Nilüfer ilçesinin sınırları dahilinde yer alan Uluabat gölünün kıyısındaki Gölyazı sevimli bir balıkçı köyüdür. Köyün sokaklarında dolanmak, gölün kenarında kahve içmek, bol bol fotoğraf çekmek ve Ağlayan Çınar’ı görmek Gölyazı’da yapılabilecek şeylerden bazılarıdır. 

Mudanya

Bursa’nın ilçelerinden bir tanesi olan Mudanya deniz havası alabileceğiniz, balık restoranlarında leziz şeyler yiyebileceğiniz, kordon boyunda yürüyüş yapabileceğiniz bir yerdir. İstanbul’a yakınlığı nedeniyle İstanbulluların günübirlik ziyaretler de yapabilecekleri bir yerdir. Mudanya’ya gelip de yeterli vakti olanlar oldukça yakın mesafede yer alan Trilye’yi de ziyaret edebilirler. Mudanya’ya bağlı bir belde olan Trilye’ye gelecekleri eski evler, dar ve sevimli sokaklar, hediyelik ürünlerin satıldığı minik bir çarşı, güzel bir manzaraya sahip olan Çamlı Kahve ve 1909 senesinde yapılan Taş Mektep gibi yerler beklemektedir. 

Misi Köyü

misi köyü

Bursa merkeze çok da uzak olmayan bu köyde huzur dolu birkaç saat geçirebilir, dere kenarında yer alan çay bahçesinde çayınızı yudumlayabilir, rengarenk evlerinin önünde fotoğraf çekebilirsiniz.

Uludağ

Ülkemizdeki en önemli kış sporu merkezlerinden bir tanesi olan Uludağ da Bursa ilimizin sınırları içerisindedir. Çok sayıda otele ev sahipliği yapan Uludağ kış aylarında ziyaretçi akınına uğramakta ve oldukça hareketli günler yaşamaktadır.

İnkaya Çınarı

Çınar adını bulunduğu İnkaya Köyü’den almaktadır ve İnkaya Köyü de Uludağ yolu üzerinde yer almaktadır. Fırsat bulabilirseniz 600 yıllık bu çınarı görebilir, buraya kadar gelmişken birşeyler yiyebilir ve çay içebilirsiniz.

İznik

Bursa’nın ilçelerinden bir tanesi olan ve şehir merkezine ortalama 76 kilometre uzaklıkta bulunan İznik hem yerli hem de yabancı turistler tarafından ziyaret edilen yerlerden bir tanesidir. İznik denildiğinde ilk akla gelen şeylerden bazıları İznik çinisi, İznik Gölü ve çok sayıda tarihi yapıdır.

Bursa’da Ne Yenir?

Bursa şehri tadılabilecek onlarca lezzetle doludur ve buraya sırf bu lezzetlerden bazılarını tatmak için dahi gelenler vardır. Bu lezzetlerin başında elbette iskender gelmektedir. Tahinli pide, cevizli lokum, kestane şekeri, Kemalpaşa tatlısı, şeftali, cantık ve pideli köfte ise şehrin diğer önemli lezzetlerindendir. Ve burada yazmadığımız daha başka lezzetler de şehrin çeşitli noktalarında sizleri beklemektedir.

Bursa Hakkında Kısa Kısa Bilgiler

  • Türkiye’nin en kalabalık dördüncü şehridir.
  • Osmanlı Devleti’nin ilk başkentidir.
  • Şehir kaplıcalarıyla da ünlüdür. Bu kaplıcalardan bazıları Oylat, Armutlu, Ilıcaksu ve Ağaçhisar Kaplıcaları’dır.
  • Osmangazi, Büyükorhan, Gemlik, Harmancık, İznik, Keles, Mudanya, Orhaneli, Yenişehir, Nilüfer, Yıldırım, Gürsu, İnegöl, Karacabey, Kestel, Mustafakemalpaşa ve Orhangazi Bursa’nın ilçeleridir.


Yorumunuzu Paylaşın