Yayla Tatili İçin Tüm Türkiye'den Rotalar


Şehir hayatından bunaldınız ve deniz tatilinden de sıkıldıysanız yazımız tam size göre. Özellikle son yıllarda insanlar farklı bir tatil geçirmek istiyorlar ve soluğu yaylalarda alıyorlar. Yaylalar yazın kavurucu etkisinden kurtulabilmek ve doğayla baş başa kalmak için en uygun yerler. Tarihte atalarımızın göçebe olduğunu düşünürsek, yaylacılık bizim geleneksel olarak da yaşama biçimimiz. Yayla zamanı, ilkbaharda doğanın canlanmasıyla başlıyor, en geç ekim ayı sonuna kış soğuklarının hissedilmesiyle son buluyor. Yazın en sıcak günlerde bile battaniyeyle uyuyacak kadar soğuk olan yaylalardaki evler, her bölgede farklı özelliklere sahip. Karadeniz’de ahşap ya da ahşap – taş karışımıyken, İç Anadolu’da kerpiç ya da ahşap – taş karışımı, Doğu Anadolu bölgesinde ise taş yapılar karşımıza çıkıyor. Bazı bölgeler de ise çadırlar ev olarak kullanılıyor. Ev tipi ne olursa olsun, yaylalar oksijen ve yeşilin bol bol olduğu yerler. Şehrin gri yapılarından kaçıp, yemyeşil doğaya kavuşmak için birkaç günlük turları ya da günübirlik gezileri tercih edebilirsiniz.

Karadeniz Yaylaları

Yayla denince akla ilk gelen Karadeniz’in yeşilin binlerce tonuna sahip yaylaları oluyor. Bulutlara dokunacakmış gibi hissedeceğiniz, oksijeni doya doya teneffüs edebileceğiniz, ahşap evlerinde otantik bir yayla tatili geçirebileceğiniz Karadeniz yaylalarından biri mutlaka sizin için.

Karagöl Yaylası

Borçka’da bulunan Karagöl Yaylası’na Borçka – Camili yolunun 27. kilometresinden sonra doğuya giden toprak yoldan 20 kilometre daha devam edilerek ulaşılabilir. Yaylada göl çevresinde balık avlamak, yırtıcı kuşları gözlemek, çeşitli vahşi hayvanları görmek mümkün.

Sis Dağı Yaylası

Sis Dağı Yaylası Giresun’un Görele ilçesi sınırlarında bulunuyor. Sis Dağı, Doğu Karadeniz sıradağlarının uzantılarından biri. Sis Dağı sahile yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta. Adından anlaşılacağı üzere yılın çoğu dönemi sisle kaplı. Bu yaylayı Giresunlular ve Trabzonlular bir arada kullanıyor.

Ayder Yaylası

Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesine 19 kilometre mesafede bulunan Ayder’e ulaşım asfalt yolla sağlanıyor. Eşsiz güzelliğinin yanında kaplıcalarıyla da ünlü olan yaylada yerleşimin geçmişi 13. yüzyıla kadar dayanıyor. 1994’ten bu yana Ayder Yaylası milli park statüsünde.

Perşembe Yaylası

Perşembe Yaylası, Akkuş ilçesinden 12 kilometre uzaklıkta. Ordu – Akkuş arası ise 125 kilometre. Yaylada şenliklerin dışında gösteriler, konserler gibi etkinlikler de düzenleniyor. Zamanında Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde de bu yaylanın güzelliğinden bahsedilmiş.

Pokut Yaylası

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan Pokut Yaylası’na Şenyuva’dan ulaşabilirsiniz. Şenyuva’dan sonra karşınıza çıkan yol ayrımından Palovit ana vadisine bakan Pokut Yaylası’na çıkabilirsiniz.

Kafkasör Yaylası

Artvin’in güneybatısında bulunan yaylaya 10 kilometrelik asfalt yol ile ulaşılabiliyor. Yayla, manzarası ve boğa güreşleri ile ünlü.

Kop Dağı Yaylası

Kışın kayak yapılan Kop Dağı Yaylası, kışın kayak yapılan bir bölge. Bayburt – Aşkale yolunun 40. kilometresindeki yayla yazın da tercih ediliyor.

Abdullah Yaylası

Kargı ilçesinde, Çorum’un en yüksek dağı olan Köse Dağı üzerinde yer alan yayla il merkezinden 114 kilometre, ilçe merkezinden 26 kilometre uzaklıkta. Yaylada trekking ve atlı doğa turizmi yapılıyor.

Aktaş Yaylası

Ladik Gölü manzaralı yayla, ilçeden 9 kilometre uzaklıkta. Mesire yeri olarak kullanılan yayla çam ağaçları ile kaplı ve kır çiçekleriyle süslü.

Çamiçi Yaylası

Çamiçi Yaylası, Tokat ilinin Niksar ilçesine yaklaşık 15 dakika uzaklıkta. Yayla, çam kokulu serin havası ve nem oranının sıfır olması sebebiyle insanları kendine çekiyor.

Marmara Yaylaları

Davlumbaz Yaylası

Sülüklü Göl’ün batısında yer alan yayla, Sakarya’da Akyazı ilçesinde bulunuyor. Şehir merkezine 70 kilometre uzaklıkta. Yaylanı güzelliğine Sülüklü Göl’ün güzelliği de eklenince yayla, mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri oluyor.

Çiğdem Yaylası

İlgi çekici evlerin bulunduğu yayla, Sakarya Hendek sınırları içerisinde. Topukotu olarak isimlendirilen çimle kaplı olan yayla, küçük ve eğimli tepeleriyle çok hoş bir manzaraya sahip.

Delmece Yaylası

Yalova’nın Çınarcık ilçesine bağlı olan Teşvikiye beldesinden çıkılan ve sahilden 17 kilometre içeride bulunan yaylada ağaçlar, şelaleler ve dipsiz göl olarak bilinen bir krater gölü bulunuyor.

Ege Yaylaları

Kozak Yaylası

İzmir’de Bergama – Ayvalık ilçe merkezleri arasında yer alan Kozak Yaylası, Bergama’ya yaklaşık 20 kilometre mesafeden itibaren başlıyor, çam fıstığı ve dokumaları ile ünlü.

Sultan (Kiraz) Yaylası

Manisa’nın güneybatısına giderken Spil Dağı’na çıkan yolla ulaşılan yayla il merkezinden 14 kilometre uzaklıkta. Kiraz bahçeleri, soğuk suları, çam ağaçları ve havası bu yaylayı Osmanlılar zamanından beri önemli yapmış. Şehirde yaşayan şehzadeler de bu yaylaya çıktığı için yaylaya Sultan ismi verilmiş.

Gölcük Yaylası

İzmir’in Ödemiş ilçesinde bulunan yaylanın ilçe merkezine uzaklığı 18 kilometre. Yaylada 810 dekarlık bir göl bulunuyor. Meşhur Ödemiş patateslerinin en güzelleri bu yaylada üretiliyor.

İç Anadolu Yaylaları

Büyük Yayla

Çankırı’nın kuzeydoğusunda bulunan Büyük Yayla, il merkezinden 28 kilometre mesafede Yapraklı ilçesine bağlı. Çadır, kamp yeri kurulabilecek alanların da hazırlandığı yayla, Yapraklı Dağları üzerinde çok geniş bir alana yayılmış.

Kırkpınar Yaylası

Ilgaz’a 20 kilometre, Çankırı’ya 70 kilometre mesafede bulunan yayla Ilgaz sınırları içerisinde yer alıyor. 55000 metrelik alana sahip gölet de bu yaylada bulunuyor. Yayla kolay ulaşımı ve eşsiz manzarasıyla günübirlik ziyaretçilerin de ilgi odağı.

Obruk Yaylası

Konya Karapınar Ereğli hattının kuzeyinden başlayıp Tuz Gölü’ne kadar uzanan Obruk Yaylası, toprakta yer altı sularının aşındırması sonucu oluşan çökmelerle meydana gelen obruklardan ismini alıyor. Aksaray Konya yolunun kuzeyinden yaylaya ulaşılabilir.

Akdeniz Yaylaları

Sertavul Yaylası

Karaman ile Mersin’in Mut ilçesi arasındaki bağlantı yolunu oluşturan yayla, Akdeniz’in sıcağından kaçmak için çıkılabilecek yaylalardan biri.

Üçoluk Yaylası

Kemer’deki Üçoluk Yaylası’na 37 kilometrelik çam ağaçlarıyla kaplı bir yoldan ulaşılabilir. Yerli halk dışında turistler de buraya trekking ve kamp için çıkıyor.

Akçatekir Yaylası

Pozantı ilçesinden 17 kilometre uzaklıkta bulunan yayla çam, ardıç ve meyve ağaçlarıyla kaplı.

Doğu Anadolu Yaylaları

Çermik Yaylası

Erzurum’daki Çermik Yaylası, Türkiye’nin en güzel yaylalarından biri. Yayla, Deli Çermik Kaplıcası ile ünlü. Çam ağaçlarıyla kaplı bölgede yayla havası alırken, Deli Çermik’in özellikle cilt hastalıklarına ve iklim rahatsızlıklarına iyi gelen çamurundan yararlanabilirsiniz.

Sütey Yaylası

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde bulunan Sütey Yaylası, zengin bitki örtüsü ve çiçek çeşitliliğiyle yaylacılık dışında gözde bir arıcılık mekanı.

Koyungölü Yaylası

Tunceli’deki Koyungölü Yaylası, ilin yüzde yirmibeşini oluşturan yaylalardan sadece biri. Ovacık ilçesinde Koyungölü dışında Burnak, Paşadüzü, Gözeler, Eğripınar ve Mollaaliler yaylaları da bulunuyor.

Güneydoğu Anadolu Yaylaları

Hızır Yaylası

Halk arasında Hınzırlı Yaylası da denilen Hızır Yaylası, Gaziantep’in İslahiye ilçesinin Tandır köyü sınırları içerisinde bulunuyor. Amanos Dağları’nın en güney noktasında yer alan yayla, flora ve faunasıyla da önemli bir yayla.

Bacavan Yaylası

Siirt’te dağlardan sonra en çok yaylalarla karşılaşılıyor. Şirvan’daki Bacavan Yaylası da bunlardan biri. Yöre halkı ve göçerler bu yaylaları sürülerini otlatmak için kullanıyor. Bu alanlar büyük ölçüde orman örtüsünden yoksun.

Sof Yaylası

Gaziantep’in Sof Alıcı köyünün kuzey tarafında bulunan yaylaya 2 kilometrelik stabilize yolla ulaşılabilir. Yayla kayalık tepelerle çevrili ve çanak şeklinde bir konuma sahip.


Yorumunuzu Paylaşın