Balıkesir'de Denize Girilebilecek Yerler


Balıkesir ilinin toprakları Marmara Bölgesi’nin Güney Marmara Bölümü’nde ve ilin bir kısmı Ege Bölgesi’nde yer alıyor. Aynı zamanda Balıkesir’in hem Marmara’da hem de Ege’ye kıyısı bulunuyor. Cunda, Ayvalık, Altınoluk, Avşa gibi ülkemizin en gözde tatil merkezlerinin bazıları da bu ilimizde bulunuyor.

Balıkesir'de Nerelerde Yüzülür?

İki denize kıyısı olan şehirde Ege kıyılarında Akdeniz iklimi etkiliyken, Marmara kıyılarında ise Karadeniz ikliminin etkisi görülüyor. Bu sebeple Marmara kıyıları yazın ılık oluyor. Toplamda 290,5 kilometrelik kıyı bandına sahip ilin 175 kilometre Marmara Denizi’ne, 115,5 kilometre Ege Denizi’ne kıyısı var.

Gömeç

Balıkesir – Gömeç arası 111 kilometre. Yazlık sitelerin bolca bulunduğu ilçe, Burhaniye ve Ayvalık arasında yer alıyor. İlçenin Martı, Gemiyatağı ve Güvercin Koyları’nda mavi bayraklı plajlar bulunuyor. Güvercin Koyu güneyinde Travla Plajı kalabalıkken, Karaağaç’ın kuzeyi ve Bünül Mevkii daha sakin.

Ayvalık

Balıkesir’in Ege Bölgesi’nde yer alan bir ilçesi olan ve merkezden 125 kilometre uzakta bulunan Ayvalık, ülkemizin önemli turizm merkezlerinden biri. Midilli Adası’nın tam karşısında ve çıplak gözle bu adayı görebilecek yakınlıkta olan ilçe, Ayvalık Adaları adı verilen takımadalara sahip. Kaşık, Poyraz, Kamış, Büyükkuruada ve Güvercinada, Alibey Adası gibi irili ufaklı 22 adadan sadece Alibey Adası yani Cunda Adası’nda yerleşim var. Dağlar denize dik uzandığı için kıyılar girintili çıkıntılı. Bu sebeple 34 kilometrelik kıyı boyunca çok sayıda burun ve koy mevcut. Türkiye’nin en zengin sualtı dip dünyası Ayvalık’ta. Her mevsim, her seviyede dalgıç Ayvalık’ın eşsiz sualtını keşfedebilir. Ayvalık Adaları’na turla gidebileceğiniz gibi Yunan adası olan Midilli’ye de geçebilirsiniz. Başta Şeytan Sofrası gibi doğal güzelliklerin yanında, Rum evleri ile de ünlü olan ilçede denize girilebilecek plajlar Sarımsaklı, Armutçuk, Patriça, Altınova, Ortunç plajları ve Duba Mevkii.

Sarımsaklı Plajı

Sarımsaklı Plajı, merkeze 5 dakika uzaklıkta. Mavi bayraklı olan plaj, 7 kilometre uzunluğa sahip. İncecik altın sarısı kumsalı ve berrak deniziyle denize girmek isteyenlerin çok rağbet ettiği bir plaj. Kumun diğer bir özelliği vücuda yapışmıyor. Sahil boyunca kafeler, restoranlar, konaklama ve eğlence yerleri mevcut. Mitolojide, bu plajın Apollon ile Selen’in aşkına tanıklık ettiği anlatılıyor.

Armutçuk Plajı

Plaj, ilçenin kuzeyinde bulunuyor. İnce kumlu, halka açık bir plaj.

Patriça Plajı

Eski adı Pateriça olan plaj, gizli saklı bir plaj. Cunda Adası’nın kuzeyinde yer alıyor. Plajın olduğu köyde Rum evleri göze çarpıyor. Plaja deniz ya da karayoluyla ulaşabilirsiniz.

Altınova Plajı

Küçük ve güzel bir tatil beldesi olan Altınova, tertemiz denizi ve kumsalının dışında çevresindeki ormanlık alan, gezi ve dinlenme yerleriyle de tatilcilerin uğrak noktası. İlçe merkezinden 13 kilometre sonra Altınova’ya ulaşılabilir.

Ortunç Plajı

Mavi bayraklı deniziyle, beach club’ıyla deniz ve eğlence tutkunları için en güzel adres Ortunç Plajı.

Cunda Adası (Alibey Adası)

Balıkesir’de Cunda Adası arası yaklaşık 134 kilometre ve araçla yaklaşık 2 saat sürüyor. Cunda Adası, 1964 yılında köprüyle Lale Adası’na sonra da ilçe merkezine bağlanmış. Türkiye’nin ilk boğaz köprüsünün bulunduğu Cunda’ya karayolu ve denizyoluyla ulaşıp, çevresi doğal plaj olan adanın tadı çıkarılabilir.

Duba Mevkii

Alibey Adası yolu üzerinde bulunan noktada denize girilebilir.

Bandırma

Kuş cennetinin, antik kentlerin yanı sıra Kapıdağ’ın Bandırma’ya bakan sahilleri de turistlerin uğrak yeri. Yaklaşık 1 saat 15 dakikada Balıkesir Merkez’den Bandırma’ya ulaşılabilir.

Edremit

Balıkesir ile Edremit arası 87 kilometre. Edremit; Akçay, Altınoluk, Kadıköy, Güre ve Zeytinli beldelerine ev sahipliği yapıyor. Özellikle Akçay ve Altınoluk, Edremit Körfezi’nin rağbet gören plajları.

Akçay

Edremit’e 10 kilometre uzaklıkta bulunan Akçay’da, TCDD Dinlenme Tesisleri civarındaki Akçay Belediye Halk Plajı’ndan Zeytinli’ye, Altınkum Plajı’ndan Dalyan sahiline kadar geniş bir alanda denize girilebilir. Akçay – Altınoluk yolu üzerindeki Yeni  Mahalle Plajı ve Güre’de de deniz girmek için uygun.

Altınoluk

altınoluk denizi

Altınoluk Edremit’ten 28 kilometre mesafede. Merkezde bulunan Antandros Halk Plajı en çok tercih edilen plaj. Merkezde Yat Limanı civarında da denizi girilebilir. Ayrıca doğuda Avcılar Köyü civarında denize girilen plajlar bulunuyor.

Erdek

Balıkesir’den Erdek’e yaklaşık 2 saatte ulaşılabilir. Merkezde de denize girilebilecek Erdek’te çakıllı olmayan, boydan boya kumsalın uzandığı plajlar, Edincik’ten başlayıp Çuğra’ya kadar devam ediyor.

Kurbağalı Plajı

Plaj şeridi Askeri Gazino’dan başlayıp Seyit Gazi Tepesi’ne kadar devam ediyor. Plajında yanında yürüyüş yolu da var. Bu alan ağaçların gölgesinde dinlenmek için oldukça uygun.

Çuğra (Çigura) Plajı

Erdek’in en popüler plajlarından biri olan Çuğra, aniden derinleşmeyen denizi ve sapsarı kumsallarıyla meşhur.

Ocaklar Beldesi

Sessizlik ve huzur arıyorsanız sizi Ocaklar’a bekliyoruz. Uygun rüzgar ile sörf yapmaya da elverişli olan plaj daha çok çocuklu ailelerin tercihi.

Narlı Köyü

Büyük iskelesi ve doğal plajıyla Narlı Köyü, tatilcilerin Erdek’te uğrak yerlerinden biri.

Ormanlı Köyü

Deniz suyunun diğer yerlere göre daha soğuk olan köy, doğa tatili için ideal. Erdek’e en uzak köy olması sebebiyle sakin.

İlhanlar Köyü

Konaklama imkanları çok olmasa da günübirlik tatilcilerin sessiz plajı için tercih ettiği yerlerden biri.

Turanlar Köyü

Deniz tatilinin yanında yeşil de bol olsun diyorsanız, Turanlar Köyü bakir sahiliyle sizleri bekliyor.

Tatlısu Köyü

Antik kalıntıların da görülebileceği Tatlısu Köyü, adını köyün ortasında bulunan çeşmeden alıyor. Deniziyle olduğu kadar, suyuyla da meşhur köye sırf su içmek için gelenler bile var.

Dalyan

Yarımadanın doğusunda yer alan Dalyan, sakin bir ortamda denize girmek isteyenler için diğer bir tercih.

Karşıyaka

Büyük bir yerleşim yeri olmasına rağmen turistik olarak gelişmeyen Karşıyaka’ya günübirlik gidebilirsiniz. Konaklamak için Dalyan’ı tercih edebilirsiniz.

Burhaniye

Ege Denizi’ne 25 kilometre kıyısı olan Burhaniye, büyük küçük birçok doğal plaja sahip. Zeytinyağı ile de meşhur olan Burhaniye, Balıkesir’e 95 kilometre mesafede. Ören, Öğretmenevleri, Denetko ve Orjan plajları Burhaniye’de tercih edilebilir.

Ören

Antik bir kente de sahip olan Ören, ülkemizin ilk tatil beldelerinden biri. 1956 yılında planlı kuruluş ve yapılaşma ile örnek bir belde. Plajı mavi bayraklı.

Öğretmenevleri Plajı

Karınca Deresi yanında bulunan, sığ ve temiz denizi olan plaj merkeze yakın konumda. Plaj mavi bayrağa sahip.

Gönen

Kaplıcalarıyla ünlü Gönen’de Denizkent civarındaki tatil siteleri plajlarıyla denize girilebilecek yerler arasında.

Marmara Adası

Marmara ilçesine bağlı Marmara Adası ve Avşa Adası’na gemi ve deniz otobüsü yoluyla ulaşım sağlanabiliyor. Özellikle Avşa Adası, yerli ve yabancı turistlerin yazın doldurduğu plajlara sahip.

Yakın illeri de tercih edebilirsiniz

Balıkesir’den 92 kilometre sonra Karacabey’e ulaşabilirsiniz. Balıkesir ile Mudanya arası 161 kilometre. Balıkesir – Gemlik arası ise 179 kilometre. Karacabey’de Yeniköy Halk Plajı, Malkara Halk Plajı ve Kurşunlu Halk Plajı. Eğerce, Eşkel, Zeytinbağı, Kumyaka, Burgaz plajları ise Mudanya’da. Gemlik’te de denize girilebilecek birçok plaj mevcut.

Balıkesir’in komşu illerinden biri olan Çanakkale’de de denize girecek güzel yerler bulunuyor. Çanakkale de Balıkesir gibi hem Marmara’da, hem de Ege’de kıyıları olan bir ilimiz.


Yorumunuzu Paylaşın