Bodrum'un Mutlaka Görmeniz Gereken 9 Beldesi


Bodrum birçok beldeden oluşan, gezip görülecek yerleri bitmeyen bir yarımada. Tatilinizde Bodrum’un birbirinden çok farklı tat ve renklere sahip tüm bu beldelerini, en az birer gününüzü ayırarak mutlaka keşfetmenizi öneriyoruz...

Bodrum’un En Renklisi: Gümbet

Bodrum’a sadece 3 kilometre uzaklıkta bulunan Gümbet, 5 dakikada minibüsle ulaşabileceğiniz çok yakın bir koy. Adını, beldede çok sayıda görebileceğiniz sarnıçlardan aldığı söyleniyor.

Bodrum merkeze yakınlığı, ve yaklaşık 1 kilometrelik plajıyla Gümbet, en çok tercih edilen Bodrum beldesi olarak karşımıza çıkıyor. Yerleşim yerleri ve otellerin sahile paralel olarak sıralanmış olması ve yürüyerek istediğiniz yere ulaşım imkanı sağlaması, tatil boyunca ulaşım probleminizin kafanızdan silinmesini sağlıyor. Otel fiyatlarının, Bodrum’un diğer koylarına göre biraz daha uygun olmasıyla da tatilcilerin kalbinde ayrı bir yer tutuyor.

Sığ ve berrak bir denizi olan Gümbet’te, bütün sahil boyunca istediğiniz yerden denize girebilirsiniz. Eğer deniz sporlarına ilgi duyuyorsanız, özellikle de sörf yapmak istiyorsanız; Gümbet sizin için keyifli alternatifler sunuyor. Üstelik “alternatif” tatillerden hoşlananlar için, kamp alanları da bulunuyor...

Doğal güzelliği ile dikkati çeken Gümbet’in asıl şanı ise gece hayatından ileri geliyor. Gümbet Barlar Sokağı, yaz boyunca, Bodrum Merkez’e kafa tutabilecek kadar renkli ve eğlenceli görüntülere sahne oluyor. Gümbet’i ağırlıklı olarak tercih eden yabancı turistlerle birlikte, sabah kadar ışıl ışıl kulüplerde dans edeceğiniz bir gece isterseniz; ilk iş Gümbet’e gitmelisiniz!

Bodrum’un Türkülere Konu Olmuş Koyu: Bitez

Bitez Aktur Deniz


Gümbet’ten yarımadanın batısına doğru devam ettiğinizde Bitez’e varacaksınız. Çoğumuzun Çökertme türküsünün “Bitez de Yalısına varmadan Halilim” dizesiyle tanıdığımız Bitez, Bodrum merkeze yaklaşık 8 kilometre uzaklıkta ve minibüsle 10 dakika mesafede.

Bodrum sahillerinin genellikle taşlık bir yapıya sahip olduğunu göz önünde bulundurursak, Bitez’in kumluk olması onu anında favoriniz haline getirebilir. Uzunca bir mesafe boyunca derinleşmeyen, sığ ve berrak denizi, Bitez’i özellikle çocuklu aileler için ideal seçim yapıyor.

Sahil boyunca sıralanan restoranlar, deniz kenarında yemek yeme ve muhteşem Bitez manzarasının tadını çıkarma keyfi sunuyor. Ara sokaklara daldığınızda ise; eski taş evleri, mandalina bahçeleri ve tatlı küçük mekanlarıyla, Bitez sizi bu kez köy hayatına aşık ediyor.

Köy içinde bulunan meşhur Bitez Dondurmacısı’na uğrayıp, mandalinalı dondurmasını mutlaka tadın. Eğer denk gelirseniz, perşembe günleri kurulan Bitez Pazarı’ndan Ege otlarının en tazelerini alabilir ve otlu gözlemenin tadına bakabilirsiniz.

Mandalina Bahçelerine Hayran Bırakan: Ortakent-Yahşi

Ortakent Yahşi Plaj


Yine batıya doğru devam ettiğinizde; Bodrum Merkez’e 12 kilometre uzaklıkta bulunan Ortakent-Yahşi’ye ortalama 20 dakikada ulaşabilirsiniz.

Eski Rum evlerinin sıralandığı dar sokakları ve gerçek bir portakal-mandalina bahçesi cenneti olması bir yana; Ortakent, Bodrum’un en uzun sahillerinden birine sahip. Yahşi Sahili, rüzgar almayan, sakin ve berrak deniziyle tatilcilerin gözdeleri arasında. Sahil boyunca uzanan pansiyonlar ve uygun fiyatlı oteller, Bodrum’da kesenize göre tatil yapma olanağı sağlıyor.

Ortakent sahilinin hemen arkasında yer alan Kargı Koyu, ve buranın ünlü plajı Camel Beach ise, görmeden Bodrum’dan dönmemeniz gereken ünlü koyların başını çekiyor.

Bodrum’un Ünlü Kumsalı: Akyarlar

Karaincir - Akyarlar


Yarımadanın en güney ucunda bulunan beldesi Akyarlar, Bodrum merkeze 24 kilometre ve ortalama 35 dakika uzaklıkta yer alıyor. Eski bir Rum köyü olan bu şirin beldenin eski adı olan Kefaluka, “rüzgarların kesiştiği nokta” anlamına geliyor. Akyarlar, adına yakışır şekilde, rüzgar sörfü ve kite sörf meraklılarının favorisi oluyor...

Uzun ve ince kumlu bir sahil şeridine sahip olan Akyarlar kumsalının ünü, Bodrum sınırlarını aştı; ve Forbes Dergisi tarafından 2005 yılında dünyanın en lüks 15 kumsalından biri seçildi. Kumsalının güzelliği bir yana, denizin altındaki soğuk su kaynaklarından dolayı Akyarlar Bodrum’un en serin yüzme deneyimini sunan bölgelerin biri.

Akyarların sahili boyunca sıralanan butik oteller, birbirinden güzel balık restoranları ve Yeşilçam’ın ünlü aktörü Tarık Akan’ın evi özellikle görmeniz gerekenler arasında. Akyarlar’a kadar gelmişken, çok yakın mesafede yer alan ve aslen Akyarlar semtine bağlı olan Karaincir ve Aspat koylarına da uğramanızı özellikle tavsiye ediyoruz...

Bir Küçük Bodrum: Turgutreis

Bodrum’un en batısındaki beldesi Turgutreis, merkezden ortalama 45 dakika uzaklıkta yer alıyor. Beldeye adını veren ise, ünlü Türk denizci Turgut Reis.

Yarımadanın en büyük yerleşim yerlerinden biri olan Turgutreis, yaz-kış yaşamaya devam eden kalabalık nüfusuyla, adeta küçük, ikinci bir Bodrum Merkez izlenimi yaratıyor. Upuzun bir sahile sahip olan Turgutreis; dalgalı denizi çocuklara ve su sporlarına uygun olmasa da, rüzgarlara açık coğrafyası sayesinde yazın en sıcak günlerinde bile bunalmanıza engel oluyor.

Adını muhteşem gün batımlarından alan Günbatımı Plajı ise, deniz keyfinin ardından uygun fiyatlı balık menüleri ile manzaranın tadını çıkarmak için ideal. Cumartesi günleri kurulan, tekstil ürünleri ağırlıklı Turgutreis pazarının da uğranmaya değer olduğunu not düşelim.

Bodrum’un Bohemi: Gümüşlük

Gümüşlük gün batımı


Bodrum’un en popüler beldelerinden biri olan Gümüşlük’e, merkezden minibüsle ortalama 50 dakikada ulaşabilirsiniz. Hem deniz, hem tarih, hem manzara, hem de deniz kenarında yapacağınız balık keyfi için, Gümüşlük Bodrum’un en güzel adreslerinden biri.

Gümüşlük hakkında ilk duyacağınız şey, “takı almadan dönme” olur. Otogar’dan sahile doğru inerken, sağlı sollu sıralanmış takıcıların renkli tezgahlarını gördüğünüzde, ne demek istediklerini anlayacaksınız.

Bu dar yoldan sahile indiğiniz andan itibaren, etrafta çokça göreceğiniz Myndos tabelalarıyla, Gümüşlük sizi bir anda tarih kokan bir filmin içine çekecek. Sahilin tam karşısında bulunan Tavşan Adası’na Antik Kral Yolu’ndan yürüyerek geçerek ufak bir tarih turu yapabilirsiniz.

Gümüşlük’ün denizi biraz yosunlu, ama sörf yapmak isteyenler için çok uygun. Sahil boyunca sıralanan balıkçılar ve Gümüşlük’ün dillere destan gün batımı manzaraları; geceye de burada devam etmek için yeterli sebep. Birçok eğlence mekanının da bulunduğu Gümüşlük’e yolunuz Temmuz-Ağustos aylarında düşerse; Gümüşlük Klasik Müzik Festivali’nin bütün beldeyi saran keyifli havasının tadını çıkarabilirsiniz.

Bodrum’un Sakin Tarafı: Gündoğan

Hep gün batımından bahsettik; biraz da Bodrum’un efsane gün doğumlarından bahsedelim. Adını muhteşem gün doğumu manzaralarından alan Gündoğan; doğasıyla size kendini aşık edecek bir belde. Eski adıyla “Farilya”, Bodrum’un en eski yerleşim yerlerinden biri. Bodrum merkeze ortalama 25 km. uzaklıkta ve minibüsle 50 dk. kadar sürüyor. Kalabalıktan uzak, daha sessiz ve sakin bir Bodrum hayal edenlere özellikle öneriliyor…

Gündoğan boydan boya uzayan kumsalıyla, denize girmek için birçok alternatif sunuyor. Yarımadanın kuzeyinde kalan tüm beldeler gibi, yazın bile esintili olduğu için, sıcakların bunaltıcı etkisi çok fazla hissedilmiyor. Rüzgarlı iklimi, sörf tutkunları için de harika bir ortam sağlıyor.

Sahilden yukarılara doğru çıktıkça; mandalina, zeytin, muz ve nar ağaçlarıyla renklenen sokaklar sizi Bodrum’un mükemmel doğasının içine çekiyor. Bodrum’un en eski yerleşim yerlerinden biri olması; görülmeye değer çok sayıda tarihi kalıntı bulunması, kültürel geziler yapmaktan hoşlananlar için de Gündoğan’ı cazip hale getiriyor. Tekneyle 15 dakikalık bir yolculukla ulaşabileceğiniz Küçük Tavşan Adası’ndaki Apostol Kilisesi ve Peynir Çiçeği Mağarası kesinlikle görmeniz gereken yerler arasında.

Yeşil ve Mavinin Müthiş Uyumu: Göltürkbükü

Cennet Koyu - Göltürkbükü

Ünlülerin akınına uğramasıyla zaman zaman adını Bodrum’dan daha çok duyuran; yaz sezonunun en popüler beldelerinden biri olan Göltürkbükü; Bodrum merkeze 18 kilometre, minibüsle 40 dakika mesafede yer alıyor.

Gölköy tarafının doğusu ve batısı, yarımadanın tek ormanlık bölgesi olarak, birçok bitki türünü barındırıyor. Bodrum’un yaz aylarında sararan bitki örtüsüne inat, yaz-kış yeşil kalan çam ormanlarına sahip olan bu coğrafya, Bodrum’da yeşil ile mavinin eşsiz uyumunu en güzel yaşatan belde diyebiliriz.

Göltürkbükü’nün sahil boyunca sıralanan otel ve restoranların iskelelerinden gündüz denize girebilir, akşamınızı ise eğlence mekanlarıyla öne çıkan Türkbükü sahilinde geçirebilirsiniz. Daha sakin bir tatil isterseniz tekne turlarının favori durağı olan Cennet Koyu’na mutlaka uğramanızı öneririz...

Lüks ve Gösterişli: Yalıkavak

Yalıkavak, yarımadanın kuzey batısında kalan; Bodrum merkeze 18 kilometre mesafede; gösterişi ve köy hayatını bir arada bulabileceğiniz harika bir belde.

Yalıkavak girişinde sizi karşılayacak yel değirmenlerinin yanındaki kafede bir kahve molası verip, panaromik manzaranın tadını çıkardıktan sonra, sahile doğru yol alabilirsiniz.

Yalıkavak’ın göz bebeği olan Yalıkavak Marina; Avrupa standartlarında marinası, lüks ve iddialı duruşuyla, hem alışveriş yapmak isteyenler, hem de marka mekanların tadını çıkarmak isteyenler için en önemli durak.

Bodrum’un ünlü plajlarının çoğu da Yalıkavak’ta bulunuyor. Deniz, kuzey rüzgarlarından dolayı neredeyse her gün dalgalı; ama eğlence ve deniz keyfini bir arada yaşamaktan hoşlananların öncelikli tercihi. Tilkicik Koyu ise, Yalıkavak’ın çarşaf gibi dümdüz, turkuaz bir denize sahip kapalı koyu olma özelliğini taşıyor.

Yalıkavak’ta birkaç gününüz varsa; Geriş, Gökçebel ve Küdür gibi bölgelerine gidebilir; köy hayatının hala devam ettiği, inek ve horozlarla karşılaşacağınız tarafını da keşfedebilirsiniz. Sakinlik arayanlara da, lüks ve eğlence arayanlara da hitap edebilmesi dolayısıyla Bodrum’un en sevilen beldelerinden biri olma özelliğini taşıyan Yalıkavak’ı her koşulda çok seveceksiniz.


Yorumunuzu Paylaşın